Inloggen

 

  zie startpagina

Klik voor de Wereldwinkel

Klik voor de Wereldwinkel

 

 

 

Syndicatie

Home | Inhoud

Welkom

Schoolmaaltijden
In het voorjaar van 2017 schreef de scholengroep Arkorum een overheidsopdracht uit voor de toelevering van de warme maaltijden. Naast de prijs ging ook bijzondere aandacht naar o.a. de kwaliteit, de smaak, de variatie en de duurzaamheid van de maaltijden. Sinds 1 september ging de scholengroep in dit kader een partnerschap aan met Scolarest.
Echter, “Er is nog nooit een kok gevonden die koken kan naar alle monden”. We ondervonden dit ook in de Ark door de vele reacties over de smaak van de maaltijden in september en oktober. Door een aanpassing in hun organisatie komen de maaltijden vanaf november niet meer uit de keuken van Groenhove maar uit de keuken van Sijsele, met een andere kok dus. Afgaand op de reacties van de kinderen (en het wegvallen van de reacties van ouders) valt het eten van deze koks blijkbaar beter mee dan bij de start. Nu de samenwerking stilaan de kinderziektes heeft doorstaan, willen wij u de kernelementen van de schoolmaaltijd op een rijtje zetten.

1. Gebruikte producten
 • dagelijks verse soep
 • seizoensgeoriënteerde groenten (vnl. volgens de VELT-groentenkalender)
 • biologische voedingscomponenten (ongeveer 15% van het aanbod)
 • bio-eieren van vrije uitloop
 • duurzame vissoorten
 • vleessoorten met aandacht voor dierenwelzijn
 
2. Menusamenstelling. Momenteel wordt al met volgende algemene richtlijnen rekening gehouden:
 • voldoende variatie
 • ruime portie groenten bij bereiding van soep
 • max. 3x per 2 weken rijst of pasta
 • max. 1x per 4 weken fruit(moes) i.p.v. groenten
 • max. 3x per 2 weken vet vlees
 • max. 1x per week gehaktbereidingen
3. Dieetmaaltijden

Scolarest biedt ook dieetmaaltijden zoals lactose- en glutenvrije maaltijden aan. In de mate van het mogelijke wordt voor deze dieetmaaltijden steeds een afleiding gemaakt van het standaardmenu. 


Als school zien wij er op toe dat de nieuwe (omgekeerde) voedingsdriehoek geleidelijk aan toegepast wordt. Door een gezonde voeding al op jonge leeftijd aan te leren, kunnen we kinderen helpen en stimuleren om op latere leeftijd te kiezen voor gezonde eetgewoonten en een evenwichtige levensstijl. 

Onderstaand vindt u de richtlijnen van Vigez,het Vlaams Instituut Gezond Leven

Bereiding voor kleuters (2,5 tot 6 jaar) 
Kleuters hebben in vergelijking met volwassenen een hogere vetbehoefte. Ze hebben immers een grote energiebehoefte, maar een kleine maag. De energiebehoefte dekken door dezelfde aanbevelingen qua koolhydraten als volwassenen zou dus praktisch niet mogelijk zijn, en zeker ook niet wenselijk. De vetrijke voeding (30 à 40 % energie) is nodig voor peuters om te groeien en voor hun hersen- en celontwikkeling. Een vetarme voeding kan bij kleuters ook nog diarree veroorzaken. Vetten vertragen immers de maaglediging en zo ook de passage door de dunne darm.

Toevoeging van vetstof aan de warme maaltijd en het smeren van de boterham met margarine is dus essentieel voor de aanbreng van voldoende vet. Kies dan vooral vetten die rijk zijn aan de “gezonde” onverzadigde vetzuren.

Bereiding voor lagere schoolkinderen (6 tot 12 jaar) 
Studies leren dat jongeren tussen 6 en 12 jaar een slecht voedingsevenwicht hebben. Ze gebruiken b.v. te veel vetten en suikers en eten onvoldoende groenten, fruit en melkproducten. Op school zien wij er vooral op toe dat de kinderen dagelijks voldoende groenten innemen en het vetgebruik matigen. 

 
In de Ark eten K1 en K2 in de kleuterrefter bij Karien en Gina of Vanessa. In de lagere refter, bij Eric, Hasna en Rita, eten eerst de boterhameters en K3; het lager eet in de tweede shift (vanaf 12.20 uur). Voor de warme eters houden wij aan de afspraak dat kinderen minstens één van de drie ingrediënten moeten opeten. Het opeten van groenten en het nemen van soep worden altijd sterk gestimuleerd.  Ook bij de boterhameters promoten wij sterk een portie groenten in de boterhamdoos.