Tafels oefenen kan ideaal op de computer.  Het blijft natuurlijk belangrijk dat deze goed aangeleerd worden en dat de leerlingen bepaalde trukjes kunnen uitvoeren, zoals:

1. Omdraaien    9 x 3  =  3 x 9
2. 1 bij of 1 af    9 X 3  =  (10 x 3)  (1 x 3)
3. Gebruik  beter keer dan maal, omdat keer taalkundig beter uitdrukt dat iets herhaald wordt.   9 keer 3
4. Splitsen   9 x 3  =   5 x 3   +   4 x 3

Laat de leerlingen niet te lang oefenen, maar wel regelmatig: beter dagelijks 10 minuten dan één uur per week.

Zorg voor visueel materiaal dat ook kan gebruikt worden.  In de klas worden de tafels meestal voorgesteld door een gegeven hoeveelheid.  De tafel van 3 wordt soms voorgesteld door de drie lampen in een verkeerslicht.  De tafel van 10 kunnen tien tenen zijn aan de voeten, enz.

Online betekent dat je internet nodig hebt, maar verder niets moet installeren.  Offline zijn programma’s die je op de computer moet installeren, maar waarbij je verder geen internet nodig hebt.  Zo kan je nog een oude computer gebruiken.

Online: 

Maal- en Deeltafels
en twee andere programma’s voor als de leerlingen de tafels al kennen. Bijgevoegd een invultabel voor de voor de leerlingen. Kunnen ze hun score op noteren. Er is ook een mogelijkheid om een ‘tafeldiploma’ af te drukken. Dit online tafelprogramma is gemaakt met JClic. Meer info op de site >> (via ICT-vijver)

9-box
9-box is een reken-en reactiespel dat kan worden gebruikt als brain training voor kinderen die de tafels van vermenigvuldiging hebben geleerd, maar ze nog niet perfect beheersen. Het spel vraagt niet alleen om kennis van de tafels, maar er is ook oplettendheid geboden om zelf vast te stellen welk getal met welk getal vermenigvuldigd moet worden en het juiste antwoord vervolgens zo snel mogelijk in te typen… Meer info op de site >> (via ICT Nieuws)
Maaltafels.be
Om op school en thuis de tafels te oefenen middels leuke spelletjes. Je vindt er ook gratis werkbladen en een gratis tafelrooster. Meer info op de site >>

YURLS-pagina’s met online tafelprogramma’s: